top of page

Cărţi

inedite

Lamentabilul deceniu

Culegere de texte scrise în timpul celor două mandate ale lui Traian Băsescu. Un deceniu al scandalurilor ÅŸi a eÅŸecurilor înregistrate ÅŸi comentate fără complezenţă – ceea ce explică desigur de ce, în 2015, cînd cartea ÅŸi-a găsit un editor, acesta a retras-o el însuÅŸi de la vînzare în chiar ziua apariÅ£iei.

O carte cenzurată aÅŸadar. Din ordinul cui? Imposibil de ÅŸtiut – cel puÅ£in deocamdată. Dar nu foarte greu de bănuit.

​

225 pagini

Revers – 1999-2000

Revers a fost o revistă pe care am publicat-o la Paris între 1999 ÅŸi 2000, ultimul an al mandatului lui Emil Constantinescu ÅŸi cel al marelui abandon.

Am adunat aici articolele scrise în acea revistă pornind în special de la constatarea, ce ar trebui să fie paradoxală, că multe dintre aceste texte ar fi putut să fie scrise astăzi, cu singura condiÅ£ie ca numele să fie actualizate. Constatare dramatică, sugerînd o tristă fatalitate.

​

265 pagini

Cărţi

publicate

Autopsie du coup d’État roumain

Pe 7 ianuarie 1990, publicam în sătămînalul Le Point un articol în care scriam că răstunarea lui Nicolae CeauÅŸescu s-a datorat nu revoltei populare, ci a fost rezultatul unei lovituri de stat orchestrată de Moscova cu sprijinul unei părÅ£i a Securităţii.

Cîteva luni mai tîrziu, în mai, ca urmare a unei călătorii la BucureÅŸti împreună cu Olivier Weber, co-semnam cu el, tot în Le Point, o lungă anchetă care ajungea la aceeaÅŸi concluzie.

Începeam atunci scrierea unei cărÅ£i, care a apărut în octombrie 1990 la editura Calmann-Lévy ÅŸi care a fost foarte prost primită în România.

​

195 pagini

L’exécution des Ceausescu

În 2009, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la răsturnarea lui Nicolae CeauÅŸescu, Editura Larousse mi-a cerut să scriu o nouă carte despre evenimentele din decembrie ’89.

Între timp, fireÅŸte, apăruseră noi informaÅ£ii ÅŸi mărturii, o serie de fapte apăreau într-o lumină mai clară.

E interesant de menÅ£ionat faptul că demersurile care au fost făcute pe lîngă diverÅŸi editori din România în vederea unei traduceri nu au dus la nici un rezultat, răspunsul fiind totdeauna acelaÅŸi: „Subiectul nu interesează pe nimeni.”

​

156 pagini

Istorii de familie

O carte de genealogie în care e descris parcursul a ÅŸapte familii din care mă trag.

Chiar dacă în România comunistă cercetarea genealogică nu era bine privită, chiar dacă după 1990 mulÅ£i o consideră ca pe o ocupaÅ£ie mai degrabă futilă, ea rămîne o foarte folositoare ÅŸtiinţă auxiliară a istoriei.

Am avut dintotdeauna convingerea că a-Å£i cunoaÅŸte strămoÅŸii e un lucru important, plin de învăţăminte. Acesta e principalul motiv pentru care am început căutările – lungi de mai mulÅ£i ani – din care s-a născut cartea prezentată aici.

EdiÅ£ia originală a fost publicată în 2015 la Editura Istros a Muzeului Brăilei „Carol I”.

​

141 pagini

Book no.A
Book no.1
Book no.B
Book no.C
Book no.2
bottom of page