top of page
Site Radu Portocala machine à écrirecaa

Radu Portocală

librărie non grata

Cărţi

inedite

Lamentabilul deceniu
Revers
Revers – 1999-2000
Livres 1
Livres 2
Book no.A
Book no.B
Book no.C

Despre

Photo Radu Portocala

Născut în 1951, la BucureÅŸti, într-o familie cu vechi tradiÅ£ii liberale.

Exilat în 1977. După cinci ani petrecuÅ£i la Atena, trăieÅŸte în FranÅ£a din 1982.

Master de RelaÅ£ii InternaÅ£ionale (Paris) ÅŸi licenţă de Română (Paris).

Practică jurnalismul din 1985, întîi la radio (RFI, Vocea Americii, BBC) ÅŸi în presa scrisă franceză (Le Point, Le Quotidien de Paris, Libération, etc.), apoi, după 1990, în presa din România (primele colaborări au apărut în Cuvîntul).

După 2005, colaborările au devenit din ce în ce mai problematice. Ultimele articole i-au apărut în Cotidianul (pînă în 2015).

A publicat în FranÅ£a Autopsie du coup d’État roumain (Ed. Calmann-Lévy, 1990) ÅŸi L’Exécution des Ceausescu (Ed. Larousse, 2009).

În România a publicat Istorii de familie (Ed. Istros, 2015) ÅŸi Istoria întortocheată a Jaguarului albastru (Ed. Vremea, 2015). Primul titlu prezentat pe acest site, Lamentabilul deceniu, a fost publicat de Ed. Cartier în 2015 ÅŸi retras de la vînzare în ziua apariÅ£iei.

Bio

Argument

Înainte de 1990, emisiunile pe care le făceam pentru RFI ÅŸi Vocea Americii, articolele pe care le scriam, toate îndreptate împotriva regimului de la BucureÅŸti, îmi dădeau senzaÅ£ia de a fi într-un fel de clandestinitate.

Căderea regimului comunist n-avea să ducă la dispariÅ£ia acestei senzaÅ£ii. PuÅ£inele punÅ£i pe care le-am construit către România, către lumea presei ÅŸi a editurilor, erau înguste ÅŸi ÅŸubrede. Cu timpul, ele s-au surpat una după alta ÅŸi gustul clandestinităţii a înflorit din nou.

A nu fi consensual e un mare păcat în România de azi – atît de surprinzător ÅŸi neplăcut conformistă. Mi-a fost dat acest păcat, iar preÅ£ul izbăvirii e înconjurarea cu tăcere.

România de după 1990 ÅŸi-a cioplit idoli ÅŸi li se închină, ÅŸi-a inventat mituri ÅŸi le-a sfinÅ£it drept adevăruri. Aveam oare dreptul să mă asociez acestor stranii ritualuri? Nu era oare firesc să continui drumul început cu ani în urmă, să spun ce cred că trebuie spus ÅŸi să mă revolt împotriva a ce e strîmb?

Mi s-a răspuns prin cenzură. Articole, întîi – apoi o carte. Ea a devenit astfel liber non gratus, producÅ£ie a unui autor care, implicit, devine persona non grata.

Nu văd de ce aÅŸ mai încerca să schimb acest statut, care, în România de azi – ca ÅŸi în cea de ieri, de altfel –, mi se pare cît se poate de onorabil. Sînt locuri ÅŸi situaÅ£ii în care a nu fi dorit poate deveni un titlu de glorie. A fi indezirabil în România atît de puÅ£in liberă de azi, împotmolită în adoraÅ£ii strîmbe ÅŸi prejudecăţi sterile, nu e cu nimic mai păgubitor decît a fi fost indezirabil sub regimul comunist.

Cu toate aceste „neajunsuri”, nu regret ÅŸi nu reneg nimic din ce am scris pînă acum.

Încet-încet, va fi adunat aici, sub formă de volume, ca într-o arhivă, tot ce am scris de-a lungul anilor despre România – sau aproape tot, căci mutările ÅŸi dezastrele informatice au pricinuit, fireÅŸte, destule pierderi.

Non grata, inscris în josul cărÅ£ilor care vor fi prezentate aici, nu e numele unei edituri, ci definiÅ£ia unei stări de fapte.

In The Press

Contact

Pentru orice chestiune de copyright sau legată de publicarea acestor cărÅ£i (dar nu ÅŸi de conÅ£inutul lor), vă rog să folosiÅ£i această adresă:

Pentru a primi o înÅŸtiinÅ£are de cîte ori un nou titlu este adăugat librăriei, înscrieÅ£i-vă adresa în formularul de mai jos:

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Google+ Icon
  • White LinkedIn Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
Contact
bottom of page